Zonder hartzeer... Mogelijk?!

Stel je eens voor; op een dag zit je met je dierbare op de bank en haal je een ‘mooie' doos tevoorschijn en als je deze mooie doos openmaakt zitten er alléén maar foto’s en brieven in van bijzondere, blije en lachwekkende momenten in je leven. Verhalen van foto’s en brieven die staan te popelen om verteld te worden. Hoe leuk zou dat zijn?!

Dit artikel gaat over het tijdperk waar foto’s met een rolletje werden geschoten, ontwikkeld, in een album geplakt, in enveloppen werden bewaard en brieven nog verstuurd werden per post. Sinds 15 jaar staan meestal foto’s in 'de Cloud’/Dropbox/harddrive en als er een album wordt gemaakt gebeurt dat online en geleverd in photo albums. Brieven heten nu berichten en kaarten sturen we vaak digitaal.

 

*Digitaal foto’s sorteren en overzichtelijk bewaren is ook belangrijk. Ook dat neemt ontzettend veel ruimte in beslag ook al is dat niet altijd direct zichtbaar. Het brengt kosten met zich mee; meer data opslag, meer geld. Daarvoor kun je hetzelfde sorteer proces voor hanteren.

Er word me vaak gevraagd om strategieën om foto’s en sentimentele items los te laten, maar zelfs met een specifieke routekaart is het nog steeds moeilijk. De vraag die de meeste mensen echt stellen, is deze: is het mogelijk om foto's en sentimentele dingen los te laten met meer gemak en minder hartzeer?

Ja zeker is dat mogelijk!

Het opruimen en minimaliseren van ‘fysieke' foto’s en oude brieven gaat in stappen van jaren en wordt vaak bepaald door de levensfase waar je in zit. Alsof in tussenliggende jaren er dingen ‘onopgemerkt' worden afgerond. Vroeg of laat gaat iedereen het een keer aan. En het gekke is dat het meeste van de bewaarde foto's en sentimentele dingen ons niet eens echte vreugde geven. Je kunt je dan afvragen waarom ze liggen te verstoffen in een kist of doos van een garage of andere opslagruimten? Ver weg van waar je ze kan zien. Ergens achter, in een donkere hoek. Ja natuurlijk, want ze staan daar niet in de weg. ;-) Nou ja, heel misschien doorzoek je af en toe wat, maar meestal staan deze dozen er tientallen jaren niets te doen behalve de ruimte die het inneemt.

Je bent je er misschien niet van bewust maar deze doos is op dezelfde manier opgeborgen in je lichaam en ‘mind' en gemoedstoestand. Je bent de meeste dingen vergeten, tot je op een zekere dag de doos besluit te openen, het proces van opruimen aangaat en tot de gelukkige conclusie komt dat de helft ervan weg mag! Want je kunt jezelf afvragen; als een gedeelte van deze foto’s/brieven etc. geen blije herinnering met zich meebrengt, waarom zou je het dan nog bewaren? Wellicht wil je de herinnering van persoon die je geworden bent koesteren door al jouw rijke ervaringen? Dat kan wel zonder of met minder foto’s!! ;-)

Dan zal ik je nu het geheim vertellen ;-)

De reden waarom je nu misschien die oude doos niet open wilt maken valt in realiteit reuze mee. Je zult zien als je eenmaal de doos opent het niet zo erg en moeilijk is als je dacht al die tijd. 

Door jouw doel voor de geest te halen om een ‘leuke' doos te maken met goede verhalen, waarmee jij zeker weten ook een doos kunt samenstellen van alléén jouw dierbare en blije momenten! 

Het geheim is: ‘gewoon doen’! 

“... de persoon die je geworden bent koesteren door al jouw rijke ervaringen."

Laatst was ik bij mijn ouders en haalde mijn vader een klein doosje foto’s tevoorschijn, de ‘familie’ overlevering wordt dan nog een keer verteld en verhalen over voorgaande generaties weer beter begrepen. De nieuwe generatie kinderen wordt er ook bij betrokken en zo gaat de traditie van verhalen vertellen over naar de volgende generatie. Toen ik jong was had ik weinig interesse in dit soort verhalen; uit welke windstreken mijn familie vandaan kwam, of wie met wie getrouwd was. Maar nu ik ouder word vind ik dit soort verhalen wel leuk, ook omdat ik besef dat daar een gedeelte van mijn oorsprong ligt. Verhalen vertellen en daar foto’s voor gebruiken is leuk! Ik denk dat foto’s daar ook voor gemaakt zijn. Een foto verteld een verhaal of soms is het plaatje ter aanvulling van het verhaal. Lang niet alle verhalen zijn de moeite waard opnieuw te worden verteld. En dat verschilt per persoon/familie natuurlijk. 

TIPS om snel & gefocused jouw fotos te sorteren / schiften;

  • allereerst; vertrouw op je eigen oordeel; je weet meteen of het je het wilt houden of niet
  • foto’s zonder jou met mensen die verder nietszeggend zijn  
  • 'lelijke’ zelfportretten
  • landschappen die je niet thuis kunt brengen
  • bijna identieke/dubbele/wazige foto’s
  • foto’s van nichtjes/neefjes die schattige baby's waren kun je aan hen teruggegeven mochten ze interesse hebben

Door deze schifting te maken kun je een selectie maken van foto’s voor in een mooi album of voor in een mooie doos(je)

Wil jij ook ontzettend graag opruimen en met minder spullen gelukkig zijn? Wil ook jij ervaren hoe het voelt eindelijk bevrijd te zijn van al die overbodige spullen? 

Wil jij van overvloed naar overzicht, van minder naar meer? Wil je samen deze uitdaging aangaan? 

 

Neem gerust contact op zodat ik je meer informatie kan geven over mijn werkwijze.

En wie weet spreken we elkaar snel!

Harte groet, Noah.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.